21 aug. 2011

Profeţii despre Romania 3.

   
                Petrache Lupu-Mosul din padurea de plopi

Vineri, 31 mai 1935. Satul Maglavit, la cativa kilometri de Calafat. Ciobanul Petrache Lupu se intoarce acasa de la stana de oi. Are ceva treburi de randuit prin gospodarie. Seara pleaca iarasi la turma, pe drumul obisnuit care trece printr-o padure de salcami si de plopi. In locul numit "la buturugi", ii iese dintr-odata in cale un mos cu barba alba si ochi albastri si cu plete atat de lungi, incat il inveleau ca o haina care ajungea la pamant. Batranul stralucea ca argintul si raspandea un miros puternic de smirna, cum ciobanul nu mai intalnise in viata lui. Mosul l-a intrebat pe Petrache:
- Unde mergi omule?
Speriat de vedenie, ciobanul nu putea sa scoata un cuvant.
- Nu-ti fie frica, ca-ti dau eu tie curaj, i-a zis Mosul. Uite, iti poruncesc ca de azi inainte sa te duci sa spui la lume, la parintele, la primarie si la biserica, ca daca nu tin sarbatorile, daca nu se lasa de rele, daca nu vin la liturghie, atunci va fi prapad si foc, atunci va rup muncile!
Atat a zis Mosul, dupa care a disparut intr-un nor patrat si luminos, care s-a inaltat in vazduh.
Urmatoarea vineri, pe 7 iunie 1935, Petrache a venit iar acasa, in sat, dar n-a scapat nici o vorba despre intalnirea din crang. Seara, s-a intors la oi pe drumul obisnuit si iarasi i-a iesit in cale Mosul cu plete albe.
- De ce n-ai spus la lume ce ti-am zis?, l-a certat pe cioban.
Petrache s-a inchinat si a zis speriat:
- Doamne, iarta-ma, am sa spun.
Urmatoarea vineri era cea dinainte de Rusalii, pe 14 iunie. La locul stiut, lui Petrache i-a iesit iarasi Mosul in drum.
- De ce n-ai spus la lume ce ti-am poruncit?, a zis suparat. Sa spui la lumea cu care te intalnesti, la parintele, la primarie, la biserica, ca daca nu se potolesc, daca nu tin sarbatorile, daca mai fac rele, daca nu vin la biserica sa se roage, va rup muncile!
- Le spun dupa ce merg la oi, a gangavit Petrache.
- Merg si eu, a zis Mosul.
Au plecat amandoi catre stana. Petrache pe jos, pe poteca, batranul pe langa Petrache, plutind. Mergea prin aer, fara sa atinga pamantul. Si pe unde trecea, iarba se culca inaintea Lui.
Ajunsi la stana, Mosul i-a zis:
- Sa te duci chiar acum in sat si sa spui la lume!
- Ma duc dupa ce mulg oile, a zis Petrache.
La stana, Petrache avea doua ajutoare, doi baieti mai tineri: Ion Savescu si Florea Pavel. Ei il auzeau pe cioban ca gangaveste, pe limba lui, dar nu vedeau pe nimeni alaturi. Petrache a incercat sa le spuna si sa-l arate pe Mosul care-l insotea, dar n-a izbutit. Nu putea sa deschida gura si ametea. Mosul statea neclintit langa el. Petrache a muls oile, pe urma a strecurat laptele, dar mainile au inceput sa ii tremure si laptele s-a varsat jumatate pe jos.
Atunci Petrache a simtit ca nu mai are scapare, a lasat lucrul si a pornit. Pe drum, Mosul i-a zis:
- Am sa mai viu o data la tine dupa ce vei duce spre lume cuvantul meu. Sa vad daca lumea va implini ce am zis.
Ciobanul s-a inchinat, iar batranul a disparut in acelasi nor luminos care s-a inaltat in vazduh. Dar in loc sa se duca in sat, Petrache s-a intors iar la stana. Le-a povestit celor doi oameni tot ce vazuse si auzise, si ei au ramas cu gura cascata, pentru ca Petrache vorbea. Ciobanul n-a mai avut de atunci liniste. O putere nevazuta il impingea de la spate sa mearga in sat. S-a inchinat, s-a culcat, iar a doua zi dimineata a luat-o la drum. A pornit hotarat catre Maglavit, povestind oricui ii iesea in cale, tot ceea ce ii spusese Dumnezeu. Oamenii se mirau cel mai mult ca poate vorbi. Petrache a mers la biserica si i-a povestit preotului intalnirea cu Dumnezeu. Apoi primarului. Apoi mai multor oameni, unii de la politie, altii veniti in mare graba de la Calafat, de la ziare. Si pe masura ce povestea, Petrache simtea cum se usureaza ceva in pieptul sau. A doua zi, de Rusalii, a mers la biserica, si multa lume se adunase acolo. In timpul predicii, Petrache a vazut cum Mosul lui plutea prin altar, chiar deasupra mesei unde slujea parintele. Petrache s-a dus la el. Mosul i-a facut semnul crucii deasupra si el s-a inchinat. Apoi a iesit din altar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu