7 sept. 2011

Fructele.

   Cand vine vorba de o alimentatie santoasa ,primul gand ne duce spre legumele si fructele proaspete,culese direct din gradina, in unele cazuri ,sau cumparate din piata,loc in care nu poti fi atat de increzator in calitatea produselor.Totusi in timpul unei gustari multi dintre noi suntem tentati sa alegem un fruct in locul unei rosii sau al unui morcov.Preferam fructele in defavoarea legumelor,tocmai datorita gustului dulce si al  aromelor parfumate ce ne incanta simturile.
Ce stim despre fructe?
Stim ca,fructele,aduc multe beneficii santatii noastre si pot avea un impact extrem de pozitiv asupra organismului.Fructele cresc energia zilnica a corpului,ajuta la pierderea in greutate si previn riscul aparitiei bolilor,in plus sunt usor de comercializat si de consumat.


 Marul

  Un mar pe zi tine doctorul departe!! Cu aceasta zicala suntem obisnuiti inca de mici ,cand parintii ne formeaza o dieta alimentara pe cat se poate de sanatoasa.Din vremuri vechi, marul ,este cunoscut ca fiind medicamentul care are toate proprietatile de a preveni orice boala si a mentine organismul tanar si plin de vitalitate.Merele contin vitamina C,fapt ce ajuta la intarirea sistemului imunitar.Previn aparitia bolilor de inima si ajuta in dietele pentru salbit.Merele au un gust foarte bun, mai multe arome, ne dau energie si pentru ca sunt bogate in flavonoizi, care au efect antioxidant.Previn aparitia mai multor forme de cancer,reduc colesterolul,previn aparitia cariilor dentare,protejeaza de boli ale creierului,reduc problemele respiratorii,intaresc oasele.Se consuma sub forma compacta ,suc,sau alaturi de alte fructe in forma de salata,compoturi,etc.


 Capsunile

 Pe langa aspectul placut si gustul extrem de delicios capsunile contin o gama foarte larga de vitaminte ,dar mai mult decat orice altceva contin vitamina C.Toate vitaminele continute de capsuni pot apara organismul de aparitia bolilor si in acelasi timp pastreaza energie pentru corp chiar si  dupa o zi extenuanta.Capsunile sunt bogate in antioxidanti.Acestia ajuta la prevenirea daunelor cauzate de radicalii liberi.La noi aceasta deteriorare se manifesta prin imbatranirea prematura.Din pacate capsunile sunt un aliment foarte perisabil si odata ce au fost inghetate isi pierd aproape toate proprietatile.Este recomandat sa le consumati simple ,fara a le adauga in salate sau combinate cu diverse toppinguri.


Prunele

  Fructele ce incanta prin aroma si culoare.Bogate in vitamina A,B1,B2,C,bogate in calciu,fier,potasiu,si acizi organici.Prunele consumate in mod regulat ajuta la fortifierea sistemului nervos,inlatura oboseala si stimuleaza digestia.Prin continutul de substante benefice, aceste fructe pot fi folosite ca decongestiv, detoxifiant si remdiu impotriva intoxicatiilor alimentare severe. Potasiul din compozitia prunelor favorizeaza buna functionare a sistemului nervos, inlaturand starile de agitatie si nervozitate.Prunele nu sunt recomandate diabeticilor datorita continutului ridicat de zaharuri.Se consuma proaspete,indicat inainte de masa,sau sub forma de compot,gemuri preparate in casa fara conservanti.

Perele

  Parfumate,zemoase si moi perele sunt o sursa de sanatate delicioasa.Aceste fructe sunt potrivite  pentru alimentatia copiilor ,  deoarece sunt bogate in fibre si vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.Perele contin o cantitate mare de zahar usor de asimiliat si de digerat,ceea ce le face sa fie recomandate diabeticilor.Sunt bogate in calciu,fosfor,potasiu si fier.Au un efect de sedativ asupra starilor de nervozitate ,si o putere eficienta de a elimina stresul.Perele ajuta si la intretinerea pielii.Se consuma proaspete,sub forma de suc,compot sau in combinatii cu alte fructe sub forma de salata.

Ciresele

 Cele mai iubite fructe atat de catre cei mici cat si de catre cei mari.Cu totii tanjim dupa gustul dulce si aromat al pulpei fine din cireasa.Nu numai ca inspira satisfatie si placere datorita aspectului si gustului,ciresele au mari capacitati asupra organismului.Au actiune detoxifianta.Complexul de vitamine B1,B2 si B6 ajuta la furnizarea energiei in organism .continutul mare de apa pe care ciresele il detin ,nu permite corpului sa retina grasimile.Ciresile ajuta la un somn calm si la odihna.Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.
Majoritatea oamenilor prefera sa le consume proaspete si uneori sub forma de suc si compot.








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu