6 sept. 2011

Aromaterapia.

        Aromaterapia reprezinta o metoda de tratament bazata pe folosirea uleiurilor eterice,introduse in organism prin caile respiratorii.Ea este o modalitate importanta de armonizare generala aflata la indemana omului modern,care ne permite, atat sa ne bucuram de armonia mirosurilor naturale extrem de placute ale uleiurilor esentiale ,cat si sa ne intretinem sanatatea.
De mii de ani omenirea cunoaste actiunile miraculoase ale uleiurilor eterice naturale,proprietatile lor curative si purificatoare ,aromele lor irepetabile.Radacinile si fundamentele aromaterapiei pot fi gasite in urma cu 3000 de ani IH. ,cand egiptenii antici foloseau bazele aromaterapiei in viata de zi cu zi.Date istorice inregistrate arata ca egiptenii ardeau ierburi si lemn aromat pentru a-si slavii zeii.Preotii din Egiptul Antic foloseau uleiurile eterice in timpul ceremoniilor religioase pentru a induce oamenii in transa in vederea manipularii lor psihice .Hipocrate recomanda pacientilor sai baile aromatice si masajul cu uleiuri eterice pentru tratamentul diverselor maladii.
In tarile Orientului existau traditii de folosire a aromelor.In India se considera ca aromele deschid sufletul si pun la punct mintea.La constructia lacasurilor sfinte ,de exemplu,in mortar se adugau ,conform retetelor secrete ,uleiuri eterice,ceea ce dezinfecta aerul din incapere si crea o atmosfera de racoare cu predispunere spre liniste ,reflexii si meditatie.De-a lungul secolelor uleiurile eterice erau simbol al bogatiei  si erau aduse in calitate de cele mai scumpe daruri.
La civilizatiile antice,plantele aromatice si mirodeniile aveau un rol important in viata sociala si in afacerile publice si private.Lumanarile parfumate ,fumul mirositor,vaporii de tamaie sau de lemn de santal umpleau palatele printilor orientali.Femeile din Nubia ardeau cuisoare ,scortisoara pe jaratic pentru ca aromele acestora sa le purifice si sa le parfumeze trupul.Grecii si romanii umpleau urne cu ierburi si mirodenii pentru a-si parfuma casele.In cadrul banchetelor ,fantanile cu apa de trandafiri si ghirlandele de flori puse la gatul invitatilor erau o incantare.
La inceputul sec XX,chimistul francez R.M.Gattefosse,incercand un experiment in laboratorul sau,si-a ars mana si a bagat-o intr-un vas cu ulei de lavanda pentru calmarea durerii.Spre mirarea acestuia arsura s-a vindecat mult mai repede decat de obicei si fara a lasa urme de cicatrice.Acest lucru l-a interesat pe chimist si el a inceput sa studieze detaliat proprietatile uleiului de lavanda.Rezultatele cercetarilor le-a publicat in lucrarea "Aromaterapia".
  In zilele noastre arta aromaterapiei s-a raspandit in intreaga lume.Noi tindem sa ne recapatam echilibrul, deregalat de ritmul agitat al vietii contemporane,prin apelarea la intelepciunea antica si prin redescoperirea actiunii benefice a uleiurilor eterice.

1 comentarii:

tv online spunea...

multumesc frumos. link-ul tau a fost adaugat pe onesitetv. am o rugaminte pune te rog link catre http://onesitetv.com/tvonline/country/Romania/ , acum exista si un "?" in link.

Trimiteți un comentariu