18 sept. 2011

Legumele.

Daca vrem sa avem o viata sanatoasa,atunci trebuie sa acordam printre multe altele,o mare atentie alimentatiei cu care ne hranim organismul.Traim dezorganizat si haotic,iar pentru multi din noi mancarea nu mai reprezinta procesul de hranire a organismului ci un proces care ajuta la simpla supravietuire.Ce mancam ? Mancam numai "porcarii",caci astea sunt la indemana oricui ,si mai rau de atat ne complicam viata si ne punem sanatatea in pericol din cauza miilor de diete aparute si sfaturile unor nutritionisti care incarca procesul de alimentatie normal,cu diverse metode de hranire.
Citeam intr-o carte de stiinta si cercetare ,un paragraf in care se povestea cum triburile care traiesc inca izolat ,se hranesc cu legume ,fructe ,si vanat crud sau pregatit, ajungand astfel sa depaseasca suta de ani fara probleme de sanatate.Noi,cei evoluati insa ,pe plan gastronomic am reusit sa diversificam atat de mult retetele culinare,incat ajungem sa pierdem gusturile naturale ale ingredientelor precum si substantele nutritive din ele.Nu cred ca exista in vreo bucatarie din lumea aceasta ,laboratoare care sa studieze inainte de pregatirea unei retete la care se folosesc mai mult de 20 de ingrediente , reactia chimica obtinuta in urma combinarii acesora.De aceea va propun sa incercati sa consumati legume proaspete(pentru ca despre ele doream sa vorbesc) ,asa cum sunt ele, fara sa le folositi in salate sau in alte preparate.Dupa o perioada cu siguranta veti observa ca organismul dumneavoastra este mai rezistent la virusi si mai plin de energie.


  Rosiile
Printre cele mai consumate legume sunt rosiile.Datorita gustlui,si sucului sunt deseori folosite in bucataria oricarei gospodine.Acestea se gasesc in diferse forme si marimi ,dar indiferent de aspect au aceleasi proprietati nutritive.Rosiile sunt o sursa importanta de;potasiu,fier,magneziu si fosfor ,ce ajuta la buna functionare a nervilor si muschilor.Bogate in vitamina A,B si C.De asemenea rosiile contin fitosteoli -compusi ce contribuie la mentinerea sub control a valorii colesterolului.  Contin putine calorii, grasimi si saruri. Consumul de rosii este benefic pentru vedere, hipertensiune, diabet, ten si tractul urinar. Bogate in antioxidanti, rosiile lupta impotriva cancerului. Sunt o sursa importanta de vitamine si minerale care protejeaza inima.

   Ardeiul Gras
Ardeiul gras,sau ardeiul dulce,cum mai este supranumit in unele regiuni,este o capsula minune buna la toate.Are un aspect placut ,o pulpa carnoasa ,un miros aromat si un gust dulceag.Este bun pentru ca : Imbunatateste digestia ,sporind secretiile stomacale.Ajuta la arderea caloriilor cu rapiditate.Reduce tensiunea arteriala, protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer şi este util în tratamentul rinitei cronice.Actioneaza si desensibilizeaza fibrele nervoase ce transporta semnale de durere in intreg sistemul nervos.Ardeiul a fost folosit în remedii populare pentru a trata totul, de la impotenta la boli hepatice. Încărcat cu vitaminele A, C si beta-caroten, ardeii sunt în mod natural saraci in calorii,grăsimi, şi colesterol.

  Castravetele
Foarte similar cu pepenele rosu,castravetele , este compus in cea mai mare parte din apa si contine un procent scazut de calorii. Conţinutul mare de apă al castravetelui ajuta la mentinerea organismul hidratat şi regleaza temperatura corpului. De asemenea ajuta organismul sa scape de excesul de lichide ,deseuri nocive si toxine.Pulpa castravetelui contine acid ascorbic (vitamina C) si acid cafeic ,ce ajuta la calmarea iritatiilor pielii si la reducerea umflaturilor.Coaja groasa a castravetelui este sursa excelenta de fibre ,siliciu,potasiu si magneziu.Dioxidul de siliciu este foarte bun pentru piele.Acesta imbunatateste starea de sanatate a pielii si o hidrateaza in mod natural.Astfel,ajuta la obtinerea unui ten curat si o piele stralucitoare.


  Morcovul
Morcovul ,un alt factor ce contribuie la sanatate.Cu un continut bogat in vitamina A, beta-caroten, fier, magneziu, potasiu si fibre, morcovii sustin sanatatea organismului nostru si in special cea a ochilor, a pielii si a parului.Ajuta si in caz de anemie deoarece regenereaza globulele rosii.Elimina oboseala,ajuta in probleme respiratorii si pulmonare.Pentru un efect diuretic, digestiv si anti-anemie, dar si pentru a reduce colesterolul sucul de morcovi se poate bea dimineata pe nemancate dar si pe parcursul zilei, inainte de mese. Morcovul actioneaza pana si asupra urinei si duce la eliminarea unui volum mai mare de acid uric. Morcovul ajuta la vindecarea ranilor si ofera epidermei un aspect mai tanar,cicatrizeaza zonele ranite, este analgezic si anti-hemoragic. Morcovii pot fi utilizati pentru a imbunatatii aspectul tenului, impotriva eczemelor, arsurilor, etc.Are un gust dulce si este tocmai bun de rontait.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu